Madeni paralarda şok gelişme! Milyonlarca vatandaş fark edemedi ama o madeni paraların basımı durduruldu.

Darphane’nin verilerine göre, 2023 yılında sadece 1 ve 5 kuruş madeni para basıldı. Ancak bu basımlar da sınırlı sayıda gerçekleşti. 1 kuruş madeni para sadece Aralık ve Temmuz aylarında, 5 kuruş madeni para ise Aralık ve Kasım aylarında basıldı.

Madeni paraların basımının durdurulması, vatandaşların cebinde ve esnafın kasasında bu paraları görmekten aciz hale getirdi. Özellikle 2 kuruşluk madeni paralar, 2,2 gram ağırlığındaki bakırlarından dolayı değerli hale geldi. Şu anda 1 kilogram 1 kuruşluk madeni paranın kilo satışı 225 TL ile 230 TL arasında değişiyor.

Darphane, 2023 yılında en çok 1 TL madeni para bastı. Bu durum, piyasada 1 ve 5 kuruş madeni paranın bulunmaması nedeniyle esnafın küsuratları yuvarlamasına neden oldu. Bakkal esnafı, artık en düşük etiketin 1 lira olduğunu ifade etti.

Enflasyon ve dijitalleşme madeni paraları bitirdi

Madeni paraların değerini kaybetmesinin başlıca nedenleri arasında enflasyon ve dijitalleşme yer alıyor. Enflasyon nedeniyle 1 ve 5 kuruşluk paraların değeri çok düşük kaldı. Dijitalleşme ise insanların nakit para kullanımını azalttı. Bu durum, madeni paraların basımının da azalmasına neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir