Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Zayıflama iğneleri olarak bilinen ‘GLP-1 reseptör agonistleri’, obezite ve diyabet tedavisinde kullanılan ancak doktor kontrolü dışında kullanımı tehlikeli olan ilaçlardır. Bu iğnelerin sosyal medyada mucize gibi lanse edilmesi ve merdiven altı satışları, sağlık risklerini artırmaktadır.

”SİHİRLİ İLAÇLAR DEĞİL”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Sait Gönen, zayıflama iğnelerinin sağlık amaçlı, hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, ilaçların sihirli sonuçlar vaat etmediğini belirtti.

KARA BORSA SATIŞI DİKKAT ÇEKİYOR

Prof. Dr. Gönen, zayıflama iğnelerinin ABD’de olduğu gibi ülkemizde de merdiven altı satışlarının arttığını belirtirken, ilaçların kozmetik amaçlarla değil, sadece sağlık sorunlarıyla mücadele ederken kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

”HEKİMLER ÖNERİRKEN DİKKATLİ OLMALI”

Kilo verme kaygısıyla hekime başvuran hastalara bu tip ilaçların önerilmesinin dikkatli yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Gönen, obeziteyle mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin önemini vurguladı.

”SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN UYGULAMASI YETERLİ DEĞİL”

Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyle mücadeledeki çabalarını olumlu bulan Prof. Dr. Gönen, ancak boy kilo ölçümü ve beden kitle indeksi konusundaki uygulamaların yetersiz olduğunu belirtti. Sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarının ve düzenli egzersizin önemine dikkat çekti.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.