Ufuk Uras, çözüm sürecini değerlendirdi; normalleşme için haziranı işaret etti

MHP lideri Bahçeli tarafından başlatılan İmralı Süreci hakkında açıklamalarda bulunan siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, süreç sonunda PKK’lıların bir kısmının Türkiye’ye bir kısmının Irak, bir kısmının da Norveç’e gidebileceğini ifade ederken haziran ayında normalleşme sürecine girebileceğini aktardı.

İmralı sürecini yakından takip eden isimlerden siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, Kuzey Irak merkezli Rudaw’a süreç hakkında röportaj verdi. Bahçeli’nin başlattığı İmralı Süreci’nden umutlu olduğunu kaydeden Uras; PKK, Öcalan ve DEM Parti’den gelen mesajların son derece olumlu olduğunu kaydetti.

Uras, yakın zamanda örgüte silah bırakma çağrısı yapması beklenen Öcalan’ın çağrısından sonra sürecin daha da önemli olacağını, ancak bundan sonra odaklanılması gerekenin barış ve demokrasinin inşası olduğunu kaydetti.

“Silah bırakan PKK’lıların bir kısmı Türkiye’ye gelebilir”

Uras açıklamalarının devamında silah bırakan örgüt üyelerinin bir kısmının yasal düzenleme olması halinde Türkiye’ye gelebileceğini, bir kısmının Irak’a geçebileceğini ve diğer kısmının da Norveç’e gidebileceğini ifade edip bu kısmın işin teknik boyutu olduğunu aktardı.

“Haziran ayında normalleşme olacak”

Gündemden hiç düşmeyen hatta DEM Parti ile yürütülen süreçte dahi kayyum uygulamasının devam etmesine de değinen Uras, Haziran ayı beraber bir normalleşme sürecine girileceğini şu sözleri kaydetti:

“Özellikle terör tanımının daraltılarak doğrudan silahlı eylemlerin dışında kalanları içermeyecek şekilde esnetilmesi makul bir çalışma.

Kayyım yasası ile ilgili mecliste 9 partinin zaten önerisi var. Ben önümüzdeki süreçte bunların hızla gündeme geleceğini ve Haziran’a itibariyle daha bir normalleşme sürecine geçeceğimizi düşünüyorum.

Cumhur İttifakı içinde bir yarılma vesaire olmadığını düşünüyorum. Bence PKK’de dahil sorun çıkaracağını düşünenler aslında bunu istiyorlar, bunu temenni ediyorlar. Yoksa olgusal bir durum değil.”

 

 

Related Posts

Özgür Özel’den ‘LeMan’ açıklaması: ‘Yapılmamış bir saygısızlık üzerinden yapılan lince izin vermem!’

CHP lideri Özgür Özel, Hz. Muhammed ve Hz. Musa’nın tasvir edildiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan LeMan dergisi hakkında konuştu, yapılan lince tepki gösterdi. Özel, “Hz. Muhammed’e saygısızlığa da izin vermem ama yapılmamış bir saygısızlık üzerinden yapılan lince de izin vermem” diye konuştu.

Sızdırılan telefon görüşmesi Başbakanı koltuğundan etti

Eski Kamboçya lideri Hun Sen ile telefon görüşmesi sızdırılan Tayland Başbakanı Paetongtarn Şinavatra, Anayasa Mahkemesi kararıyla görevden uzaklaştırıldı. Sızdırılan 17 dakikalık görüşmede Şinavatra’nın askerlerden duyduğu rahatsızlık ve Hun Sen’e ‘amca’ dediği ortaya çıkmış, binlerce kişi protesto amacıyla sokaklara inmişti.

AB dönem başkanlığında devir teslim gerçekleşti: Yeni slogan ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’

Danimarka Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya’dan devraldı. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını seçti.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Lammy bölgesel krizler için geliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İngiliz mevkidaşı David Lammy’i bugün Türkiye’de ağırlayacak. Bu ziyaret, Bakan Lammy’nin görev süresi boyunca Türkiye’ye gerçekleştireceği ilk ikili resmi temas olma özelliği taşıyor.

Netanyahu’ya yargı koruması! Gizli oturum sonrası çapraz sorgu iptal edildi

Mahkeme, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gelecek hafta “yolsuzluk” davası kapsamında yapılması planlanan çapraz sorgusunu iptal etti. İsrail basını, iptal kararının İsrail’in dış istihbarat örgütü Mossad ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF …