Manavgat Belediyesi Operasyonunda Etkin Pişmanlık Hükümlerinden Faydalanan Başkan Yardımcısı Ek İfade Verdi
Manavgat Belediyesine yönelik yapılan rüşvet, irtikap ve zimmet operasyonunda tutuklananlar arasında bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in ek ifadesi ortaya çıktı. Tüter, C.C. isimli şahıstan baklava kutusunda 110 bin avro rüşvet aldığı iddia edilen görüntüleri açıkladı ve savcılığa etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma isteğini iletti.
Tüter’in ifadesine göre, Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, göreve geldikten sonra kendi yakınlarından oluşan bir ekip kurdu. Kara’nın yeğeni Bulem Şahbaz’ı özel kalem müdürü, baldızı Sıla Ceyhan Berkaya’yı ve okul arkadaşı Gülsüm Özer’i belediye başkan yardımcısı yaptığı belirtildi.
Tüter ayrıca Kara’nın yeğeni Hüseyin Cem Gül’ü belediyede etkili bir konuma getirdiğini, arkadaşı Demir Demir’i ise Toros Et gibi belediyeye bağlı önemli bir iştirakin başına geçirdiğini ifade etti. Tüter, iddiasında, “Belediyenin her biriminde Hüseyin Cem Gül söz sahibi oldu. Özellikle inşaat ruhsatları konusunda başvuran kişilerin başkanın talimatıyla Hüseyin Cem Gül’e yönlendirildiğini” belirtti.
Hüseyin Cem Gül aracılığıyla “kaçak yapılar için rüşvet alındı” iddiası
Tüter, ilçedeki bir otelin imara aykırı dükkanlarının işletildiğini, diğer iki otele ise gereksiz yere iskan verildiğini ve Hüseyin Cem Gül aracılığıyla otel yetkililerinden bazı menfaatler sağlandığını öne sürdü.
Ayrıca iş insanı E.Ö’den otel inşaatı için araç istendiğini, tutuklu belediye meclisi üyesi Seval Öz Özgenç’e ait otelin kaçak odalarına göz yumulduğunu dile getirdi. Tüter, “Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, kaçak odalara göz yumacağını fakat Başpehlivan Ali Gürbüz’ü Manavgat Belediyesi Güreş Spor’un bünyesine dahil etmesini Özgenç’ten istedi” açıklamasında bulundu.
Diğer iddialara göre, otel sahibi M.Ö’nün iskan alabilmek için Bulem Şahbaz’ın yardımıyla belediye başkanının makam odasını yenilediği ve muhtarlık ofisi kurduğu ancak iskan alamadığı ileri sürüldü.
Tüter’e göre, Kumköy’deki alışveriş merkezinde de kaçak yapılaşmaya göz yumuldu ve bazı otellerin kaçak odalarına işlem yapılmadığı karşılığında Hüseyin Cem Gül tarafından rüşvet alındı.
Usulsüzlükleri tek tek yazmış
Tüter, iş insanı A.Ö’nün Gündoğdu’daki oteline ruhsat alabilmek için Belediye Başkanı Kara’ya 150 bin avro verdiğini iddia etti. Ayrıca Beşkonak’ta bulunan rafting işletmelerinin ruhsatlarının olmadığını belirtti ve Belediye Başkan Yardımcısı Gülsüm Özer ile Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Çevik’in işletme sahiplerinden para istediğini ileri sürdü.
Tüter, “Hüseyin Cem Gül otel sahiplerini Mesut Kara’ya hafriyat işlerini vermeleri için zorladı. Usulsüz işlemlerle ilgili notlar aldım ve bu not defterini savcılığa teslim ediyorum” dedi.
Son olarak, Tüter, Belediye Başkanı Kara’nın Kemer’deki evinin ücretinin otel sahiplerinden alındığını öne sürdü ve bir kısmının K.B.’den, geri kalanının ise S.Ü.’den alındığını duyduğunu iddia etti.
Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında başlatılan operasyonda 19 zanlı tutuklanırken, 16 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.