Menopoz sonrası kanamaya dikkat: Rahim kanserinin habercisi olabilir!

Kadınlarda Menopoz Sonrası Kanamalar ve Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, menopoz sonrası dönemde meydana gelen kanamalar hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Postmenapozal kanamanın genellikle masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak bazı durumlarda rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Ural, bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Postmenapozal kanama, son adet döneminden en az bir yıl sonra görülen kanama olarak tanımlanmaktadır. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, postmenapozal kanama şikayeti olan hastaların mutlaka detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini vurguluyor. Zira bu durum, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların erken teşhisinde önemli bir rol oynayabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenapozal kanamanın östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması gibi nedenlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ayrıca östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarındaki polipler, miyomlar, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu duruma yol açabilir.

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastalarda, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, ardından ultrasonografi ile rahim iç duvarı kalınlığının ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekmektedir.

Postmenopozal kanama durumunda kanser olasılığını dışlamak için vakit kaybetmeden tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Bu sebeple menopoz sonrası meydana gelen kanamanın ciddiye alınması ve gecikmeden uzman doktor tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir. (DHA)

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.