Kayısı Fiyatları Yükselişte: Kilosu 800 ila Bin Lira Arasında
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, bu yıl kayısı üretiminde ciddi bir düşüş yaşanması bekleniyor. Geçen yıla göre %65 azalması tahmin edilen kayısı üretiminin, zirai don etkisi olmayan bölgelerde yetişen meyvelerin fiyatları ise ortalama 100 liraya kadar yükseldi.
Taze tüketim ve reçel yapımı için tercih edilen taze kayısının talebinin yüksek olduğu Malatya, Elazığ, Sivas ve Kahramanmaraş gibi iller ise zirai don nedeniyle ürün veremediğinden kurutulmuş kayısı fiyatlarının sürekli arttığı bildirildi.
Kuru Kayısı Fiyatları Altınla Yarışıyor
Meyvenin %90’ından fazlasının üretildiği Malatya’da bile kuru kayısının kilosu 800 liradan başlarken, diğer illerde ve online satış sitelerinde bu rakam bin lirayı aşmış durumda. Bursa’da ise pazar, şarküteri ve marketlerde kilosu 800 ila bin lira arasında satılıyor. Kilosuyla çeyrek gram altın arasında fiyat farkı bulunan kuru kayısının fiyatı, altın fiyatını geçmiş durumda ve artık 4 kilosu bir gram altın fiyatına denk geliyor.
Nilüfer ilçesinde bir şarküteri işletmecisi olan Fatih Karagöz, zirai don etkisinin kayısı üretimine büyük zararlar verdiğini belirterek, kayısı fiyatlarının bu nedenle yükseldiğini ve tüketicilerin talebinin azaldığını dile getirdi. Karagöz, “Ürünler yeterli değil artık. Fiyatlarımız 800 ila bin lira arasında değişiyor ancak talep çok fazla değil. Şu anda taze kayısı ucuzken, kurutulmuş olanı ilgi çekmiyor” açıklamasında bulundu.