Mahfi Eğilmez’den dikkat çeken uyarı: Türkiye neden dış ticaret açığı veriyor?

Ekonomi uzmanı Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı “Türkiye’nin Dış Ticaret Sorunu” başlıklı yazısında ülkenin dış ticaret açığı sorununu ele aldı. Eğilmez, bu sorunun temelinde Türkiye’nin markalaşma eksikliği ve teknoloji düzeyinin bulunduğunu vurguladı.

İhracatın fob (taşıma aracına yüklenene kadar olan giderler dahil), ithalatın ise cif (maliyet, sigorta ve navlun dahil) olarak hesaplandığını belirten Eğilmez, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı veren bir ülke olduğunu ifade etti. Eğilmez, grafiklerle desteklediği yazısında, dış ticaret açığının 2016 – 2021 yılları arasında daraldığını ancak sonrasında tekrar arttığını gösterdi. Ayrıca, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda ithalatın düşmesiyle dış ticaret dengesinde daralmanın yaşandığını belirtti.

DIŞ TİCARET HADLERİ TÜRKİYE ALEYHİNE İŞLİYOR

Dış ticaret hadlerinin, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranını vurgulayan Eğilmez, dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde olmasının ihraç eden ülke lehine olduğunu açıkladı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz olduğunu belirten Eğilmez, ihraç edilen malların fiyatlarının ithal edilen malların fiyatlarının altında olduğunu ifade etti.

BİRİM FİYATLAR ARTMADI MİKTAR ARTTI

Miktar endekslerine de değinen Eğilmez, dış ticaretteki artışın büyük ölçüde miktar bazında olduğunu, birim fiyatların ise değişmediğini kaydetti. İhracat miktar endeksinin son 12 yılda ciddi artış gösterdiğini belirten Eğilmez, buna karşın birim değer artışının sınırlı kaldığına dikkat çekti. Aynı dönemde ithalat miktarının da yükseldiğini, ithalatın birim fiyatlarının ise daha fazla arttığını belirtti.

TEKNOLOJİ VE MARKA EKSİKLİĞİ DIŞ TİCARET AÇIĞINI BESLİYOR

Eğilmez, yazısında dış ticaret açığının temel nedenlerine de değindi. İhraç edilen malların genellikle orta ve düşük teknoloji içerikli olmasına karşın ithal edilen malların yüksek teknoloji içerikli olmasının bu durumu beslediğini belirtti. Ayrıca, ihraç edilen malların dünya çapında tanınmış markalara sahip olmaması ve ithal edilen malların tanınmış markaları taşıması da bu sorunun temel nedenlerinden birisi olarak ortaya çıkıyor.

Related Posts

CHP’li Barut: “AKP ekonomiyi çökertti, yangın büyüyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP iktidarının büyüttüğü ekonomik ve siyasi kriz sonucu halka açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, yüksek enflasyon ve faizlerin ocakları söndürdüğünü söyledi. Halk kan ağlarken iktidarın çözüm yerine krizi büyüttüğünü aktaran Barut, “Açlık, sefalet ve yoksulluk dayatması sonucu üretim durdu, borçlar ödenmiyor. Bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Samsun’da çilek üretimine büyük destek! 150 bin fide dağıtıldı

SBB, kentte tarım alanlarının genişlemesi ve üreticilerin desteklenesi noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda çiftçilerle iş birliği ile Alaçam Dürtmen Yaylası Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi hazırlandı. Proje kapsamında …

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini ve son 25 yılın en düşük düzeyine indiğini açıklarken, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verileri ise işten çıkartılan, işsiz kalan, işsizlik maaşı için başvuranlarda üç kata …

Verimli ve rekâbetçi

Türk firmalar yeşil ve dijital dönüşümde küresel ölçekte rekâbetçi hale geliyor. Verimlilik odaklı projelere dikkat çeken Bakan Mehmet Fatih Kacır, bunu Türkiye ekonomisinin güçlü potansiyelini açığa çıkaran bir kaldıraç olarak gördüklerini söyledi

“Mehmet Şimşek’e açılan kredi tükeniyor”

ANKA Ekonomi Editörü Zülfikar Doğan’dan haftanın analizi geldi. TÜİK’in, AKP iktidarı sürecinde en itibarsız dönemini yaşadığını belirten Doğan, “Neredeyse iktidar dışında kimse TÜİK verilerini ciddiye almıyor, inanmıyor.” dedi. Nisan enflasyon …