Kars’ın “safranlı peynir”i lezzet testleri sonrası tüketiciyle buluşacak

Kars’ta Safranlı Kafkas Çoban Peynirinin Lezzeti Testlere Sunulacak

Kars’ta bir işletmede gıda mühendisinin deneme üretimi yaptığı safranlı Kafkas çoban peyniri, lezzet testlerinin ardından tüketicilere sunulacak. Türkiye’de peynir üretiminde önemli yere sahip kentte, yüksek rakımlı, zengin floraya sahip yaylalarda otlayan büyükbaş hayvanlardan elde edilen doğal sütle üretilen peynirde çeşitlilik artıyor.

Kentte peynir üreticiliği yapan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı İlhan Koçulu, yörede 1940’lı yıllarda yapılan ancak kaşar ve gravyer peynirinin yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tutan çoban peynirini 2021 yılından itibaren tekrar üretmeye başladı.

Koçulu ailesinin 5’inci kuşak peynir üreticisi gıda mühendisi Çağdaş Koçulu da Kafkas çoban peynirinin çeşitliliğini artırmak için çalışma yaptı.

İlk Üretim Olgunlaşma İçin 2 Ay Dinlendirilecek

Boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan ve şifa kaynağı olarak bilinen safranı peynirde deneyen Koçlu, ilk üretimi olan safranlı peyniri olgunlaşmaya bıraktı. Yaklaşık 2 ay olgunlaşma için dinlendirilecek peynir, tat analizlerinden sonra seri üretimle tüketiciyle buluşturulacak.

Bu peyniri şimdi safranla buluşturduklarını anlatan Koçulu, şöyle konuştu: “Çoban peynirine safran ile özel yorum katıyoruz. Safranın vücuda çok faydası var, stres ve depresyona iyi geliyor, bunun yanında tokluk hissi veriyor. Safranın mucizevi şifalarından dolayı biz de Kafkas çoban peyniriyle birleştirip özel ürün çıkarmak istedik. Bunlar yapılan ilk peynirler ve deneme sürecindeler. Bunların olgunlaşma süreci devam edecek ve daha sonra tüketime alacağız. Tat ve lezzet analizlerinden sonra tüketicilerimize sunmayı hedefliyoruz.”

“Olgunlaşma Sonrası Tat Testlerini Yapacağız”

Özel peyniri yapmadan önce safran üreticileriyle görüşerek bilgiler aldığını ve ona göre ölçülendirip üretime geçtiklerini belirten Koçulu, “Ölçülendirdiğimiz safranı havanda dövüp sıcak suda bekletiyoruz. Rengini ve aromasını suya geçirmesini sağlıyoruz. Daha sonra da sütümüze katıp mayalıyoruz. Bundan sonra çoban peynirinin üretim aşamalarını uyguluyoruz. Peynirleri kalıplardan çıkardıktan sonra dinlendiriyoruz, daha sonra sıcak odada olgunlaştıracağız. Bir süre burada bekledikten sonra tekrar soğuk odaya alacağız ve son olarak tat testlerini yapacağız.” bilgisini paylaştı.

Koçulu, Kafkas çoban peynirinin çok sevildiğini ve tutulduğunu anlatarak, bunu safranla bir araya getirip daha özel bir peynir ortaya çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. (AA)

Related Posts

KABİNE TOPLANTISI KARARLARI VE KONULARI 12 MAYIS 2025 PAZARTESİ | Kabine Toplantısı (Bakanlar Kurulu) ne zaman, saat kaçta? Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı gündem konuları neler?

Kabine Toplantısı konuları ve kararları 12 Mayıs 2025, yeni hafta öncesi gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı Beştepe’de gerçekleşecek. Ekonomideki son durum, Türkiye’nin iç ve dış siyasi meselelerinin ele alınacağı Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirmelerde bulunacak. Kabine toplantısında, “Terörsüz Türkiye” hedefi en önemli başlıklardan birisi olacak. Gözler şimdi 12 Mayıs Kabine Toplantısı kararlarında. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta yapılacak? Bu hafta Kabine Toplantısı konuları ve kararları neler? İşte, Kabine Toplantısı tarihi ve konuları hakkında ayrıntılı bilgiler.

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi olarak hayata geçirilen HYSouthMarmara Projesi, Türk üniversitelerinin aktif katılımıyla yeşil enerji dönüşümünde stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu projede, sanayiden tarıma, otomotivden enerjiye pek çok alanda kullanılmak üzere yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretilecek.

Bakan Tekin tüm detaylarıyla anlattı: Lise eğitiminde model mi değişecek?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimdeki muhtemel değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber Özel Yayını’na katılan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacı konusundaki talepler doğrultusunda, önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini söyledi. Bakan Tekin, “Bunların içerisinde süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunlar Kabine toplantısında istişare edilecek ve bir karar alınması gerekirse alınacak” dedi.

“Sanayiden Sanata” projesinin sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı

“Sanayiden Sanata” projesinin sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde açıldı

Aşure Günü ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek? 2025 Diyanet takvimi ve Muharrem Ayı bilgileri

Şevval ayının sonuna yaklaşılması ve peş peşe gelen İslam inancındaki 3 haram ay yani Zilkade, Zilhicce ve Muharrem ayından oluşan yaklaşık 90 günlük süre öncesi geri sayımda sona yaklaşıldı. Bu ayların başlangıç tarihleri ile birlikte aynı zamanda yeni Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayı başlangıcı özellikle araştırılıyor. Bununla birlikte bu ayın 10. günü olan Aşure Günü tarihi de sorgulanıyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

Öğretmen atamalarında yeni dönem başlıyor: Milli Eğitim Akademisi’nin detaylar ilk kez açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında yeni bir sistemi hayata geçiriyor. KPSS şartı kaldırılırken, sözlü mülakat uygulamasına da son veriliyor. Kurulacak Milli Eğitim Akademilerinde, öğretmen adayları beceri odaklı uygulamalı eğitimden geçecek. Yeni uygulamanın detaylarını ilk kez Milli Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural anlattı.