İnatçı kimyasallarla savaşan bağırsak bakterisi

İnsan Bağırsaklarındaki Bakteriler PFAS’ları Emerek Zararlı Etkilerini Azaltabilir

Perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), su geçirmez giysilerden yapışmaz tavaya, rujdan gıda ambalajına kadar pek çok üründe bulunan insan yapımı kimyasallardır. Bu maddeler, yağ ve su geçirmezlik sağlamak için kullanılsa da doğada kolayca çözünmezler ve bazı sağlık sorunlarıyla, hatta belirli kanser riskleriyle bağlantılı oldukları bilinmektedir.

Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, insan bağırsağında bulunan belirli bir mikrop türünün çeşitli PFAS moleküllerini emebildiğini ve bu sayede zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koymuştur.

Kanserojen olma potansiyeli taşıyan PFAS maddelerinin doğaya karışması binlerce yıl sürebilmektedir ve çevresel sağlık üzerindeki etkileri giderek artmaktadır. Bu maddelere çoğu zaman su ve gıda yoluyla maruz kalırız ve vücuttan atılmaları genellikle zordur.

Dr. Anna Lindell, Cambridge Üniversitesi MRC Toksikoloji Birimi’nde araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı olarak, PFAS’ların yaygın bir şekilde çevremizde bulunduğunu ve artık güvenli kabul edilemeyeceklerini belirtmektedir. Bu maddelerin yavaş yavaş vücuda zarar verdiğini vurgulayan Lindell’e göre, bu durumun farkına varmak uzun zaman alsa da artık göz ardı edilemez bir gerçektir.

Araştırmacı ve ortak yazar Dr. Indra Roux ise, PFAS’ların zaten çevremizde ve vücudumuzda var olduğunu ve bu etkileri azaltmanın önemli olduğunu vurgulamaktadır. Roux’a göre, PFAS’ların vücuttan atılması için henüz etkili bir yöntem bulunamamış olsa da araştırmalar, bu maddelerin en çok zarar verdikleri yerden, yararlı bakteriler aracılığıyla atılabileceği umudunu taşımaktadır.

Araştırmacılar, insan bağırsağındaki belirli bakteri türlerinin PFAS’ları emme ve depolama konusunda yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Bu bulgular sayesinde, bağırsak mikrobiyomunun vücudumuzdaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyelinin olduğu kanıtlanmıştır.

Ancak, bu çalışma henüz insanlar üzerinde denenmemiştir. Araştırmacılar, PFAS’ların toksik etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla, bağırsaklardaki yararlı bakteri seviyelerini artırmak için probiyotik diyet takviyeleri geliştirmeyi planlamaktadır.

Dr. Lindell ve Dr. Patil, girişimci Peter Holme Jensen ile birlikte, yararlı bakterilerin seviyelerini yükselterek PFAS’ların toksik etkilerine karşı koruma sağlamak amacıyla bir probiyotik besin takviyesi geliştirmek üzere Cambiotics adlı bir girişim başlatmışlardır.

Related Posts

Spotify için kritik soruşturma

Küle “Spotify hakkında başlattığımız inceleme, kültürel üretimin adil koşullarda sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıyor” dedi.

NASA’dan Mars’ta her şeyi değiştiren keşif!

NASA’nın Mars keşif aracı, Kızıl Gezegen’de bugüne kadar elde edilen verileri altüst eden bir keşfe imza attı.

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …

Amazon yeniden yapılanıyor: Üst düzey yöneticilerle yollar ayrıldı

Amazon Health Services kıdemli başkan yardımcısı Neil Lindsay Reuters’a gönderdiği e-postada, yapılan değişikliklerin “hastalar için daha iyi hizmet sunma ve iş süreçlerinde yenilik hızını artırma stratejisinin bir parçası” olduğunu belirtti. Lindsay …

E-ticarette satış hacmi 3 trilyon TL’ye ulaştı

Bu yıl dördüncüsü yayımlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporuna göre e-ticaret üzerinden yapılan alışverişlerde yaygın olarak kart kullanımı tercih edilse de dijital cüzdanların da ivme kazandığı bir döneme girildiği belirtildi. Raporda ayrıca Ticaret Bakanlığı verilerine göre, e-ticaret satış hacminin 2024 yılında yüzde 61,7’lik artışla 3 trilyon TL seviyesine ulaştığı vurgulandı.

Cep telefonu kullanan herkesin yaptığı büyük hata: Şarjınızı sünger gibi emiyor

Uzmanlar, cep telefonu kullanıcılarının günlük yaşamda sıkça yaptığı basit bir hatanın, batarya ömrünü kısaltmakla kalmayıp şarjın hızla tükenmesine neden olduğunu söylüyor. Bu alışkanlık milyonlarca kişinin farkında olmadan telefon performansını düşürüyor.