Matematik hemen hemen herkes için zor derslerden biri olarak görülüyor. Araştırmacılar ise özellikle çocukların yaşadığı bu durumu inceledi. Nedenin ebeveynler olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, bazı belirtiler de matematik kaygısını ortaya çıkarıyor.
Bazı belirtilere dikkat çeken araştırmacılar, toplumun yaklaşık yüzde 30’unun matematikle ilgili konular karşısında terleme, hızlı kalp atışı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi stres belirtiler yaşadığını ortaya koydu. 126 ebeveynin matematikle ilgili kaygı düzeylerini değerlendirildi ve çocuklarının matematik becerilerini uzun vadeli olarak takip edildi.
ANNE BABALARIN ENDİŞESİ ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Araştırma, matematikle ilgili kaygıları yüksek olan ebeveynlerin çocuklarının, 3 ila 5 yaş aralığındayken, matematikte başarısız olduklarını elde edildi. Üstelik bu çocukların, sekiz yaşına geldiklerinde de matematik becerilerinin yaşıtlarına göre daha zayıf olduğu tespit edildi. Sonuç olarak ise ebeveynlerin matematiğe yönelik endişelerinin çocuklarının uzun vadede matematikle mücadele etmesine yol açabileceğini gösterdiği ifade edildi.
Araştırmacılar, ebeveynlerin çocuklarıyla matematik temelli oyunlar oynadıklarında bile farkında olmadan olumsuz duygularını aktardıklarını belirtiyor. Bu olumsuzluğun ise çocukların yaptığı etkinliklerin potansiyel faydasını azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilir.
İLGİ VE MOTİVASYON BAŞARIYI ETKİLİYOR
Loughborough Üniversitesi’nden Dr. Kinga Morsanyi, ebeveynlerin matematik konusunda daha olumlu bir tutum benimsemesinin önemli bir adım olduğunu söyledi. Morsanyi’ye göre, matematiği öğrenmek için özel bir yeteneğe sahip olmak gerekmiyor. Bunun için ilgi, motivasyon ve cesaretlendirme çocukların başarısında büyük fark yaratabildiğini belirtiyor.
Experimental Child Psychology dergisinde yayımlanan araştırmada, İtalya’daki ebeveynlere, çocukları 3 yaşındayken matematik kaygılarına dair sorular sordu. Anket kapsamında ebeveynler, “Matematikle ilgili durumlardan kaçınırım” ve “Matematikle ilgili etkinliklerde kendimi gergin hissederim” gibi ifadeleri ne derece önemsedikleri incelendi.
Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda, matematik kaygısı yüksek olan anne babaların, çocuklarının, sekiz yaşına geldiklerinde matematik konusunda daha fazla kaygı duymadıklarını ama erken yaşlarda yapılan sayma ve temel toplama testlerinde daha başarısız olduklarını gösterdi. Bu durum, ebeveynlerin eğitim seviyelerinden bağımsız olarak gözlemlendi.
ERKEN YAŞTA MATEMATİĞİ KÖTÜ OLAN ÇOCUKLARA DİKKAT
Erken yaşlarında matematikte zayıf olan çocukların, 8 yaşına geldiklerinde sınavlarda, çarpım tablosu gibi zihinsel konularda düşük performans sergilediği görüldü. Daha önce yapılan araştırmalar, çocukluk döneminde matematikte zorlanan bireylerin yetişkinlikte de benzer zorluklarla karşılaşma eğiliminde olduğunu ortaya koymuştu. Bunun sonucunda, bu bireyler finansal kararlar alma konusunda güçlük çekebilir ve akademik ya da mesleki hayatlarında daha düşük performans gösterebilirler.
More Stories
Yapay zekâ eserlerine telif yok
Boran Kuzum’dan yeni proje: Ünlü yönetmeni canlandıracak
Okullarda 2. dönem başlangıç tarihi: Okullar ne zaman açılacak, sömestr tatili ne zaman bitiyor?