Bebekler için mini dil deneyi: Sandığımızdan erken öğreniyorlar

Bebekler Dil Seslerini Daha Erken Öğreniyor

Uzun zamandır bebeklerin altı ila on iki ay arasında ana dillerinin seslerine uyum sağlamaya başladığı düşünülüyordu. Ancak yapılan son araştırmalar, bebeklerin dil seslerinin nasıl üretildiğini çok daha erken kavrayabildiğini gösteriyor.

Bebekler doğduklarında, farklı dillerin seslerini birbirinden ayırt edebilme becerisine sahiptir. Örneğin, İngilizce konuşulan bir evde büyüyen bebek, Hintçe veya Mandarin gibi farklı ses farklarını tanıyabilir. Ancak bu yetenek, altıncı aydan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar ve bebekler kendi ana dillerinde sıkça duydukları seslere odaklanır.

Örneğin, İngilizce konuşan yetişkinlerin zorlandığı “r” ve “l” seslerini, bebekler kolayca ayırt edebilir. Ancak, altıncı aydan itibaren duymadıkları sesleri ayırt etme yeteneklerini kaybetmeye başlarlar. Buna “algısal uyum” adı verilir.

Şimdiye kadar, araştırmacılar bu uyum sürecinin dil öğrenmek için bir ön koşul olduğunu düşünüyordu. Ancak yeni bulgular, bebeklerin dört aylıkken bile seslerin nasıl üretildiğini anlamaya başladığını gösteriyor.

Araştırmacılar, dört ila altı aylık 34 bebeğin katıldığı bir deney gerçekleştirdi. Bebekler için özel olarak tasarlanan iki yapay mini-dil oluşturuldu.

  • Bir dilde dudakla üretilen sesler (“b” ve “v”) kullanıldı.
  • Diğer dilde ise dil ucuyla üretilen sesler (“d” ve “z”) yer aldı.

Bu kelimeler (“bivawo” veya “dizalo” gibi) özel birer çizgi film karakteriyle eşleştirildi. Bebeklere kelime dinletilirken eşleşen görüntüler gösterildi.

Sonrasında deney değiştirildi. Bebekler, sesleri duymadan sadece konuşan bir kişinin yüzünü izlediler. Ekrandaki kişi, yeni kelimeler söylerken bazı durumlarda önce öğrendikleri mini-dille eşleşen bir yüz hareketi yaparken bazı durumlarda eşleşmeyen bir hareket sergiliyordu.

Araştırmacılar, bebeklerin en çok ilgisini çeken şeyin, önce öğrendikleriyle eşleşen yüz hareketleri olduğunu fark etti. Bu da bebeklerin yalnızca dinlemekle kalmayıp, öğrenme sürecine aktif olarak katıldığını gösterdi.

Bu çalışma, dört aylık bebeklerin konuşma seslerinin nasıl üretildiğini fark edebildiğini ortaya koyuyor. Yani bebekler, sadece sesleri dinlemekle kalmıyor, bu seslerin nasıl çıkarıldığını da gözlemleyerek öğreniyor.

Related Posts

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …

Amazon yeniden yapılanıyor: Üst düzey yöneticilerle yollar ayrıldı

Amazon Health Services kıdemli başkan yardımcısı Neil Lindsay Reuters’a gönderdiği e-postada, yapılan değişikliklerin “hastalar için daha iyi hizmet sunma ve iş süreçlerinde yenilik hızını artırma stratejisinin bir parçası” olduğunu belirtti. Lindsay …

E-ticarette satış hacmi 3 trilyon TL’ye ulaştı

Bu yıl dördüncüsü yayımlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporuna göre e-ticaret üzerinden yapılan alışverişlerde yaygın olarak kart kullanımı tercih edilse de dijital cüzdanların da ivme kazandığı bir döneme girildiği belirtildi. Raporda ayrıca Ticaret Bakanlığı verilerine göre, e-ticaret satış hacminin 2024 yılında yüzde 61,7’lik artışla 3 trilyon TL seviyesine ulaştığı vurgulandı.

Cep telefonu kullanan herkesin yaptığı büyük hata: Şarjınızı sünger gibi emiyor

Uzmanlar, cep telefonu kullanıcılarının günlük yaşamda sıkça yaptığı basit bir hatanın, batarya ömrünü kısaltmakla kalmayıp şarjın hızla tükenmesine neden olduğunu söylüyor. Bu alışkanlık milyonlarca kişinin farkında olmadan telefon performansını düşürüyor.

Spotify kullanıcılarına güzel haber! Yapay zeka destekli DJ özelliği

AI DJ özelliği kullanıcılara belirli tür ya da sanatçıları çalması için işlevsel bir kullanım sağlıyor. Peki ne kadar işlevsel?

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …