Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kalp Sağlığı için Uzmanlardan Uyarı!

Yaz tatilinin başlamasıyla ailelerin tercih ettiği yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocukların, kalp sağlığı açısından risk taşıyabileceğine dikkat çeken Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, her 1000 canlı doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görüldüğünü ve bunların 3’te 1’inin ciddi kalp sorunları taşıdığını belirtti. Bu sebeple erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Karakurt, “Gebeliğin 18 ile 22’nci haftaları arasında fetüsün kalp değerlendirmesinin yapılması, doğum sonrası izlenecek yol açısından büyük avantaj sağlıyor. Anne karnındaki muayeneler, bebeğin doğum şekline karar verilmesini ve tedavi planının yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ RİSKİ

Son yıllarda küçük yaşlarda kalp krizi ve ani kalp durması vakalarının arttığını dile getiren Prof. Dr. Cemşit Karakurt, genetik ve genetik olmayan kalp rahatsızlıklarının bu duruma neden olabileceğine işaret etti. Özellikle kalp kası hastalıkları, ritim bozuklukları ve kalbi besleyen damarların doğuştan gelen yapısal bozukluklarının ani ölümlere neden olabileceğini vurgulayan Karakurt, “Bu sebeple çocuklarda spora başlamadan önce EKG ve efor testi gibi tetkiklerle kalp değerlendirmesi yapılması hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının arttığını belirten Karakurt, bu durumun çocuklarda kilo alımı, tansiyon yüksekliği ve kolesterol gibi metabolik sendrom risklerini beraberinde getirebileceğini söyledi. “Kalp-damar hastalıklarının temelleri çocuklukta atılır. Hareketsiz yaşam ve obezite, kalp hastalıkları için ciddi risk faktörleridir” açıklamasında bulundu.

YAZ OKULU ÖNCESİ SAĞLIK KONTROLÜ ŞART!

Yaz aylarında çocukların daha aktif olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karakurt, “Okulların kapanmasıyla birlikte çocuklar yaz okulları, spor kampları gibi etkinliklere yöneliyor. Ancak aşırı efor, altta yatan kalp sorunlarını tetikleyebilir. Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikayetler varsa hemen değerlendirme yapılmalı. Özellikle ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü bulunan çocuklar, spor öncesi çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS KURTARICI OLACAK

Çocuklarda kalp hastalıklarının belirtilerinin genellikle göz ardı edildiğini söyleyen Karakurt, spor aktivitelerine katılacak çocuklarda düzenli kontrol ve takiplerin hayati önem taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Ani kalp durmaları önlenebilir. Bunun yolu, zamanında yapılacak tetkik ve müdahaleden geçmektedir” dedi.

Related Posts

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.