Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuzun Sağlığa Faydaları

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Karpuzun içeriğinde bulunan yüzde 92 oranındaki su, sıcak havalarda vücudu serinleterek sıvı ihtiyacını karşılıyor ve nem dengesini koruyor.

Karpuz, C ve A vitaminleri bakımından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Antioksidan likopen içeriği sayesinde kalp sağlığına olumlu etkiler sağlıyor. Potasyum içeriği ise tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor. Ayrıca düşük kalorili bir meyve olması nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında sıkça tercih ediliyor.

Çekirdeğinin Faydaları

Karpuzun faydaları saymakla bitmezken, genellikle çöpe attığımız çekirdeklerin de sağlık açısından önemli yararları bulunmaktadır. Kavrularak tüketilen karpuz çekirdekleri kalbe iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdekler, yağ asitleri, magnezyum ve protein içeriğiyle dikkat çekmektedir. Hafızayı güçlendirdiği ve kötü kolesterolü düşürdüğü de belirtilmektedir.

Güzellik ve Spor Sonrası İyileşme İçin Faydalı

Karpuzun içeriğinde bulunan C vitamini cilt elastikiyetini artırırken, kasları gevşetici özelliğiyle bilinen sitrülin amino asidi, güzellik ve spor sonrası iyileşme süreçlerinde de olumlu etki göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karpuzun sayısız faydaları olsa da aşırı tüketiminin sağlığı olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Fazla tüketildiğinde karpuz, şişkinlik, mide hassasiyeti ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Uzmanlar, karpuzun dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesini önermektedir.

Related Posts

Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

İstanbul’da kene alarmı… Bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırması vakası yaşandı!

İstanbul’da bu yıl 7 binin üzerinde kene ısırığı vakası kayıtlara geçti. Vakaların büyük kısmı ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Yetkililer, kene teması sonrası erken müdahalenin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.