İnşaat mühendisliği eğitimi sarsılıyor! Yetersiz eğitim, sınırsız yetki..

OZAN ÖMER KADÜKER – Üniversiteler arasında 200’e yaklaşan puan farkları bulunmasının yanı sıra standart bir eğitim yok. Ancak mezun olan her mühendis imza yetkisine sahip. Öyle ki bazı üniversitelerde bir profesör dahi bulunmuyor. Tüm bu eksiklikler bir tarafa, kimi inşaat mühendisleri, hiç gitmeyecekleri şantiyeler için yapı denetim firmalarına 50 bin TL’ye kadar çıkan ücretlerle diplomalarını kiralama yolunu seçiyor.

Konuyla ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna “Türkiye’de yetkin mühendislik uygulamasının hayata geçirilmesi önemli. Lisans eğitiminin ardından mesleki deneyim ve yeterliliği değerlendiren bir sınav uygulanmalı. Yetkinliğini kanıtlayan mühendisler imza yetkisine sahip olmalı ve bu yetki ömür boyu geçerli olmamalı” dedi. Suna, bazı üniversitelerde yeterli eğitim verilmediğine de dikkat çekti. 

‘Kençikuşi’ modeli

Peki, dünyada uygulamalar nasıl? Amerika, Almanya gibi birçok ülkede yetkin mühendisler çalışıyor. Deprem güvenliği konusunda en başarılı ülkelerden olan Japonya’da ise yalnızca ‘Kençikuşi’ ünvanlı kişilerin imza yetkisi var. İnşaat Mühendisi Dr. Seda Şendir Torisu, Japonya’daki sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “Ülkede her mimar-mühendisin imza yetkisi yok, her isteyen bina yapamıyor. Türkçesi mimar-mühendis olan Kençikuşi tanımı 1950’de ‘Kenchikushi kanunu’ ile yürürlüğe giriyor. Kençikuşi olmak için mezun olmak da yeterli değil. Yapı tasarımını yapmak için bilgi seviyeniz hem yazılı hem çizimle ölçülmeli. Üniversiteyi bitiren mimar, sorumlu olarak imza atamaz. Sınavlar ise zor ve geçme yüzdeleri çok düşük. 2022’de bu sınava girenlerin sadece yüzde 33’ü geçti.”

Related Posts

Evinde egzotik hayvan besleyen kişiye 472 bin TL ceza

Bursa’da yasa dışı şekilde bulundurulan egzotik hayvanlar koruma altına alındı.

Ordu’da uyuşturucu operasyonunda 4 gözaltı

Ordu’da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli gözaltına alındı.

Saraçhane protestolarında 14 gencin tahliye talebine ret!

Saraçhane eylemleri sırasında ”Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan 14 genç ve 2 tutuksuz hakkında iddianame hazırlandı. Gençlerin ilk İlk duruşması 30 Mayıs’ta Silivri’de görülecek. Tensip aşamasında hakim, gençlerin tahliye talebini reddederek, duruşmaya kadar tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarında ölü sayısının 26’ya yükseldiğini bildirdi

Pakistan, Hindistan’ın füze saldırılarında ölü sayısının 26’ya yükseldiğini bildirdi

Pakistan açıkladı: Hindistan’a ait 3 savaş uçağı ve bir drone düşürüldü

Pakistan Federal Enformasyon ve Yayıncılık, Ulusal Miras ve Kültür Bakanı Attaullah Tarar, Hindistan ordusuna ait 3 savaş uçağı ve bir dronun düşürüldüğünü bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir