Süt Üretim Maliyeti Artıyor

Posted by

Süt Üreticileri Maliyetlerle Mücadele Ediyor

Haber: Aylin YILMAZ

(ANKARA) – Türkiye Genel Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), son açıklamalarında, bir litre soğutulmuş çiğ sütün üretici maliyetini 18,67 TL olarak belirlediğini duyurdu. Ancak, Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen satış fiyatı, mayıs ayından bu yana 14,65 TL seviyesinde sabit kaldı. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, “Süt üreticilerinin maliyetlerinin üzerinde sütlerini satmaları konusunda hızlı adımlar atılmalıdır. Türkiye bu yıl yüksek miktarlarda ithalat yaparken, bu destekleri yerli üreticilere yönlendirerek daha karlı bir yol izleyebilirdi” şeklinde konuştu.

TÜSEDAD, ekim ayı itibarıyla bir litre soğutulmuş çiğ sütün üretici maliyetini açıkladı. Buna göre, bir litre soğutulmuş çiğ sütün üretici maliyeti 18,67 TL olarak belirlendi. Tavsiye fiyat 22,40 TL, sıcak süt için önerilen fiyat ise 20,60 TL olarak açıklandı. Ancak, USK’nin belirlediği sıcak süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs’tan bu yana 14,65 TL olarak sabit kaldı.

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her ay maliyetleri açıklıyoruz ve ne yazık ki süt fiyatları maliyetlerin altında seyrediyor. Bu durum, süt hayvanlarının veya süt üreticilerinin üretimlerini kısmalarına ya da üretimden çıkmalarına neden olmaktadır. Türkiye’de uygun fiyatlı et ve süt tüketmek isteniyorsa, çiftçilerin kar edip daha fazla üretmesi gerekmektedir” dedi.

Solakoğlu, “Çiftçi verimliliğini artırmadığı sürece et ve süt fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığını belirtti ve içeride yeterince hayvanın kalmadığını vurgulayarak ithalatın devam etmesinin sürdürülemez olduğunu dile getirdi. Bakanlıklara da seslenen Solakoğlu, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarım konusunda daha net adımlar atmalı ve dışa bağımlılığın zararlarını görmelidir” ifadelerini kullandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir