Zeytinburnu’nda Tarihi Fırında Ramazan Pidesi Yapımı
Zeytinburnu Merkezefendi Mahallesi Mevlevihane Caddesi’nde bulunan tarihi fırında, Ramazan ayına özel pide yapımı başladı. 19. yüzyıldan günümüze ulaşan fırında, un, su ve 130 yıllık maya ile pişirilen Ramazan pideleri, iftar ve sahur sofralarında görmeyi bekliyor.
Yangından sonra tadilat edilen fırında ekmek kokusu 2022 yılında çıkan yangında zarar gören Tarihi Merkezefendi Fırını, Zeytinburnu Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edildikten sonra 2023 yılında yeniden vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Tarihi Fırın’da sade ve yumurtalı pide yapımı başladı.

“İyi Bir Pide İstiyorsanız, Kesinlikle Taş Fırında Pişmesi Gerek”
İyi bir pidenin taş fırında pişmesi gerektiğini vurgulayan fırın şefi Umut Bayram, “19’uncu yüzyıldan kalma taş fırınımızda pidelerimizi pişireceğiz. Sade ve yumurtalı olmak üzere 2 çeşit pide yapacağız. Hamurumuzun dinlenme aşamasından sonra burada pidelerimizi fırına atacağız. Akşam iftar sofralarında pidelerimiz yerini alacak. İyi bir pide istiyorsanız, kesinlikle taş fırında pişmesi gerekiyor. Malzemelerin ve ustanın da çok kaliteli olması gerekiyor ki sofralarımızın süslemesi için. Ben işe ilk başladığımda ustalar işi bizden gizliyorlardı. Ustaların bize anlatması, göstermesi nadirdi” ifadelerini kullandı.

“Burada İnsanlara Eğitim Veriyoruz”
Fırına gelen öğrencilere eğitim verildiğini belirten şef Bayram, “Hamurların püf noktası olduğunda bizi başka yerlere gönderiyorlardı. Benim bir hayalim vardı. O dönemlerden benim bir hayalim vardı. Bir gün iyi bir usta olduğumda bu işi sadece yanımda çalışanlara değil halka ve insanlara da öğretmeye çalışacağım demiştim. Burada insanlara eğitim veriyoruz. Başkanımız Ömer Arısoy’dan rica ettik, bize yardımcı oldular. Bu işi sadece elemanlara değil Zeytinburnu’nda ikamet eden bütün halk buraya gelip öğrenebiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika da veriyoruz” şeklinde konuştu.

“Fırını Tadilata Girerek Küllerinden Yeniden Doğdu”
Fırının tadilat sonrasında hizmet vermeye devam ettiğini belirten şef Bayram, “Esnaf usulü yapıyoruz. Bin tane yaptınız; yarın bin 200, bin 300 tane yaparsınız. İlk günlerde deneme, yanılmaya göre yapılıyor. Arz ve talebi karşılamak için yapıyoruz. Taş fırın fark ediyor, elektrikli fırında altının ve üstünün ısınma payı fark ediyor. Taş fırında öyle bir durum söz konusu değil. Bu fırın 19’un yüzyıldan kalma bir fırın. Burada bir yangın çıktı. Fırını tadilata girerek küllerinden yeniden doğdu. Başkanımız ve ekibi fırını yeniden yaptılar. Halkın hizmetine yeniden açıldı” sözlerine yer verdi.
“130 Yıllık Mayamızla Biz Pide Yapıyoruz”
130 yıllık geçmişe sahip maya ile pide yapıldığını belirten şef Bayram, “Elimizde 130 yıllık bir ekşi maya var. 130 yıldan bu yana tazelenen, kullanılan her gün beslenen bir maya var. Dışarıya da kesinlikle bu mayamızı vermiyoruz. Burada benimle birlikte eğitim alan öğrencilerimize mayayı hediye ediyoruz. 130 yıllık mayamızla biz pide yapıyoruz” diye konuştu.
More Stories
Lastiği patlayan TIR dorsesi alev alev yandı
Güvenlik güçlerine saldırı protesto edildi
Ankara’da şoförü rahatsızlanan otobüs su kanalına düştü; 5’i ağır 16 yaralı